Star Driver teki minulle Utenat

Minä en pidä Utenasta, mutta arvostan sitä. On ihan uskomatonta miten paljon aikaa ja luovuutta on kulutettu sen jokaisen yksityiskohdan hiomiseen ja erilaisen symboliikan upottamiseen tarinaan ilman, että se tuntuu vaivaannuttavalta. Silti en pidä siitä. Se nimittäin saa minut tuntemaan itseni tyhmäksi.

Kyse on oikeastaan siitä, että en ole kovin analyyttinen animen kuluttaja – tai viihteen ylipäätään. Monet nyanssit jäävät minulta kokonaan huomaamatta, saati jotkut erittäin kaukaiset symboliset viittaukset, ja kun sarja on niitä täynnä niin menen vain hämilleni. Väitän paskaksi, koska en ymmärrä mistä niissä on kyse. Utena on tästä varmaan kaikkein äärimmäisin esimerkki, koska se uhraa paljon raakaa viihdyttävyyttä pitääkseen toisella, piilotetulla tasolla kaiken mielenkiintoisena. Samaa ongelmaa koin Tenshi no tamagon (Angel’s egg) kanssa – en saanut siitä mitään irti, koska en ymmärtänyt mitä se yritti sanoa.

Nyt Star Driver tekee sitten aivan samaa. Se sisältää valtavat määrät kaikkea outoa, joka ensikatsomalta näyttää turhalta ja tarpeettomalta. Vaikka kuinka miettisin yhteyttä kalatytön kertomalla tarinalla ja sarjan muulla sisällöllä, en vain keksi sitä. En vaikka luen uudestaan ja uudestaan, mietin ja mietin. Sama koskee kaikkea muutakin, mitä sarjassa tapahtuu – oikeastaan ihan jopa sitä, että mistä siinä on edes kyse. En vain ymmärrä, ja sarja hiljalleen etäännyttää itsensä minusta.

Star Driverin puolustukseksi tosin sanottakoon, että se on silti hemmetin viihdyttävä. Nyt tarvitsisin enää jonkun, joka avaisi sarjan minulle. Toivottavasti syväanalyyseja ilmaantuu suomalaisiinkin blogeihin, kun sarja aikanaan loppuu. Tuntuu vaan hölmöltä, että tarvitsen jonkun muun osoittamaan, että hei, tämä kohta sisältää tällasia juttuja ja on siksi awesome, usko pois. Vaikeeta olla hölmö.

Saakelin Yooji Enokido. Tiedän, että kaikella on merkityksensä myös Star Driverissa.

~ Kirjoittanut muusi : 15.11.2010.

6 vastausta to “Star Driver teki minulle Utenat”

 1. No mitä vittua. :F

  Se kalatytön (joka taitaa olla Pohjoisen Neitsyt, tämä taidettiin sanoakin jossain kohtaa) tarinan Sam = Takuto. Ja se keihäs on tietysti Tauburn. Mikä sitten on se mustekalakuningas, jaa-a; se antaa kuitenkin ymmärtää että se sininen veri, tai tyyppi jolle se tuodaan, on Sugata (sillähän on sininen tukkakin). Ja yllättäen se kalatytön tarinan mimmi on Wako. Tämä analyysi 5 sekunnissa työpäivän keskellä ;F

  Star Driver on kyllä ollut erittäin hyvä mitäänkertomattomuudessaan. Jotenkin mulla on fiilis, että se violettitukkainen heppu, jolle se kalatyttö sitä tarinaa kertoo, on tarinan pääpahis. ;O Enemmänkin varmaan voisi analysoida, jos olisi katsonut Utenan, mutta lol enpäs olekaan!

 2. No kyllä mäki noi roolit tarinassa vielä jotenkuten ymmärrän, mutta sekään ei oo ihan niin selkee juttu kun se kalatytön kertoma tarina ei tunnu sisältävän mitään varsinaisia yhtäläisyyksiä itse sarjan tapahtumiin D:

 3. Mäkään en ole analyyttinen katsoja, mut musta ei jostain syystä melkein koskaan tunnu siltä, etten tajuaisi – en vain osaa eritellä niitä nyansseja tms., enkä sen takia pysty verbalisoimaan tulkintojani kovin hyvin. Utenassakaan musta ei tuntunut, etten olisi tajunnut, en vain tykännyt siitä, koska en oikein osannut samastua mihinkään, mitä siinä tapahtui, ja kaikki tekninen kökköys ja välillä väkinäiset juonielementit vituttivat liikaa. Ehkä se sitten oikeasti tarkoittaa sitä, ettei tajua? No jaa.

  Odotan innolla Star Driverin loppumista ihan vain siksi, että Arana varmasti pamauttaa hienon syväanalyysin.

 4. Minä taas odotan Star Driverin loppumista kovasti että pääsen sitä syväanalyysiä rustaamaan. :p

  Tulen kyllä olemaan semisti pettynyt, jos lopussa jää sellainen fiilis että tajusin kaiken oleellisen ensinäkemältä, koska useampaa katselukertaa vaativia sarjoja on aika niukasti tarjolla ja Star Driver lupailee niin kovasti sellainen olevansa. Koska olen itse nimenomaan analyyttinen kuluttaja, saan jotain outoja elitisti-kicksejä siitä että joku sarja kehtaa tulla aukomaan, että haha etpä älynny mitään, kato uusiks. Haasteita ja obsessioita ja silleen.

 5. Hupsua, että minäkin Aranan tavoin nautin suunnattomasti sarjoista, jotka eivät aliarvioi katsojiaan, vaan jättävät paljon arvailun varaan ja vieläpä joskus ihan kettuilevat sillä päin naamaa. En itse tunne itseäni vähä-älyiseksi tällaiseen sarjaan törmätessäni, jos sarjasta näkee että se on tehty tarkoituksella ja vieläpä hyvin. Olen muutenkin vähän päinvastainen persoona: shounenmättöä katsoessani älykkyysosamääräni laskee silmissä, Utenan nähtyäni pääni oli samaan aikaan aivan tyhjä ja täysin täynnä ajatuksia. En missään nimessä tuntenut itseäni tyhmemmäksi silloin.

  Star Driveriin en vielä ole muulta elämältä kerinnyt tutustumaan, mutta jos se menee tyylissään edes hieman Utenan suuntaan niin kuulostaa todella lupaavalta. (Muutenkin on jotenkin naisnäkökulmasta katsottuna niin huvittavaa nähdä, miten tällä sivulla miehet sanovat inhoavansa Utenaa koska eivät ymmärrä sitä tarpeeksi tai eivät pysty samaistumaan sen hahmoihin – kaikella mielipiteiden kunnioituksella tietenkin, muusi ja wolf, mutta minusta tuntuu shounenia katsoessani *hyvin* usein samalta)

  ~C

 6. Ehkä se vika onkin suhtautumistavassa! Jos olisinkin ”uguu tää anime kiusaa ja on siks paska” sijasta ”hmm miten mielenkiintoisista elementeistä rakennettu monitasoinen kokonaisuus tämä onkaan, jännä jännä, vaikka en mitään tajuakaan” niin elämäni olisi taas mukavampaa.

  Shounen se vasta syvällistä kamaa onkin. TYTÖT EI TAJUU MIEHISIÄ UNELMIA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: