Kesä tulloo: Shiki ja Strike witches 2

Oliskohan jopa toiseksi viimeinen kesänaloituspostaus? Meitsi painelee sivarileirille huomenissa, enkä tiedä kuinka paljon sielläpäin pääsee blogittaan, jos edes animea saa katseltua. Toivottavasti ei tarvitse koko kuukaudeksi vajota hiljaisuuteen, ja tulenhan minä viikonloppuna varmaan jotain turhuuksia postailemaan… Nyt asiaan, eli kahteen hyvin erilaisen sarjan aloitukseen.

Shikin setting on yksinkertaisesti tylsä. On hiljainen maalaiskylä ei-missään, jossa asuu nuori, joka haluaisi sieltä pois. Yhtäkkiä kylässä kuolee kolme vanhusta, ja tapaukseen liittyy muutamia outoja yksityiskohtia. Kylän laidalla olevaan linnantapaiseen muuttaa omituinen perhe ja yhtäkkiä tyttö kuolee anemiaan. Seuraa mysteeri!

Shiki olisi saattanut jäädä jopa katsomatta, ellei maagisenloistava noitaminA-ohjelmablokki olisi pakottanut sitä tsekkaamaan. Vampyyriteemoilla nimittäin keskimäärin aina saadaan aikaseksi vain vaivaannuttavaa teiniromanssia tai vielä vaivaannuttavampaa kauhu-sekoilua, mutta sarjan paikka noitaminAlla ainakin alustavasti lupaili jo ennestään syvempiä teemoja ja/tai kiehtovampaa otetta. Vampyyreihin liittyy paljon hienoja visuaalisia asioita (enkä nyt puhu ihon kimaltelusta, vaikka ihan hyvä läppä sekin on), ja täytyy myöntää että jossain määrin koen kyseisien vertaimevien sankareitten olevan lähellä sydäntäni. Etenkin silloin, kun kyseessä on tosiaan visuaalista iloittelua á la ~mystiset linnat~ ja ~komeat torahampaiset poitsut~. Sitä paitsi hyville mysteerianimeille on aina käyttöä, joten Shikillä on paljon odotuksia lunastettavanaan.

Opening ikään kuin lupaa vastata odotuksiin, vaikkei se itsessään mitenkään ihmeellinen ole. Se on hyvin sekava, koska siinä esitellään älytön läjä hahmoja ja tyyli vaihtelee leikkeestä toiseen aika häiritsevästikin, jolloin tuloksena on vähän sillisalaattimainen otos, eikä mitään jää käteen. Kovin synkeäkin se on. Mysteeriä se silti kasaa mukavasti esimerkiksi silmättömällä pikkutytöllä, kammotavalla kuvastolla, joista suosikkini on lokin muuttuminen korpiksi ja pääkalloteemoilla. Veikkaampa kylmiltäni, että jokainen hahmo, johon on lyöty pääkallo kaveriksi, kuolee. Lopussa nähdään olinko oikeassa, mutta aika ilmeistähän se on. Näyttävä avaus kohtuullisen komealta kalskahtavalla biisilläkin.

Itse jakso taas on.. yllättävän hajuton. Odotin ehkä jotain räiskyvämpää juonenkuljetuksen puolelta. Tosin jos focus muuttuu aina jaksosta toiseen vaihtuu (koska sattuneesta syystä ensimmäisen jakson päähahmotyttöä ei voi käyttää vissiinkään enää toisessa), voi olla että kerronnankin puolella on kovaa menoa tiedossa. Eikä itse mysteeriin taidettu vielä päästä käsiksi – jopa päähahmot jäivät vielä avoimeksi. Toisaalta tilanne on aika OK näin, mutta esittelyjaksona ykkönen oli vähän heikko. Lähinnä se esitteli settingiä, hahmot jäivät taka-alalle.

Mitä taas tulee toteutukseen – yllättävänkin tavallista jälkeä. NoitaminAllahan luonnollisesti saa tehdä ihan mitä vaan, joten on pieni pettymys ettei mitään tehty, mutta toisaalta tyyli sopii sarjaan ihan mukavasti. Hahmodesignit ovat kyllä vähän outoja, aika rumiakin, mutta kai ne kelpaavat. Hienointa sarjan toteutuksessa on se, että se uskaltaa olla outo, kun siihen on tarvetta. Esimerkkinä ainoa psykologista jännitystä luova kohtaus linnahässäkän portilla, jossa tyttömme tuntee mystisen tuijotuksen. Hienoa kontrastia sarjan normaaliin tyyliin nähden.

Jännittävää on myös, kuinka shoujo-henkistä koko ykkösjakso on. Katsellaan lasisin silmin ihastuspoitsua, angstataan teiniangsteja kylän tylsyydestä ja haaveillaan tähteydestä. En odottanut mysteerisarjalta tätä, mutta jos kerronnan keskipisteessä oleva henkilö vaihtuu, ja sen mukana elementit muuttuvat, niin ollaan siistin äärellä. Kaikki riippuu siitä, mitä jatko sanelee.

Shiki on täynnä väkevää potentiaalia. Nyt katsellaan, että millaisia meidän hahmot ovat, miten mysteeriä lähdetään purkamaan ja kimaltaako vampyyrit auringossa.

Strike witchesin kakkoskaudesta onkin paljon vähemmän sanottavaa. Taloudellisissa vaikeuksissa kierivä Gonzo vaihtui AIC:hen, jonka aiemmat suoritukset eivät ehkä ole huippuluokkaa, mutta koska SW:n tekijätiimi on suurin piirtein sama myös uudella kaudella, mikään ei ole muuttunut. Uusi kausi jopa näyttää ehkä hitusen verran paremmalta! Tosin vanhastahan on jo kaksi vuotta aikaa, eli se on jo ajan kalvama vanha ruttu.

Hienoa, kun Strike witchesiä saatiin lisää! Edelliskausi oli hyvää aina kun juoni ei yrittäny olla liian syvällinen tai ollut muuten vaivaannutavan epätasainen – toivottavasti sama sofistikoitunut perseilyn taso jatkuu myös uudella kaudella. Hahmothan tietysti ovat SW:n menestyksen salaisuus, ja ovathan he kieltämättä kivoja tyttöjä. Toiminta näyttää mukavalta ja on kivan eläväisesti animoitu, vaikka neuroit nyt sijottuvatkin ihan mukaville sijoille tylsimmät vastustajat koskaan -kisassa.

Ilolla tätä tsiigailee toisenkin kauden. Halpaa ja varmaa viihdettä kevyellä otteella.

~ Kirjoittanut muusi : 11.07.2010.

Yksi vastaus to “Kesä tulloo: Shiki ja Strike witches 2”

  1. Onnea Lapinjärven reissuun! Letkeä mesta, itse viihdyin loistavasti.

    Shikin juonikuvaus chartfagin ennakkolistassa kuulosti ihan Higurashin uudelleenlämmittelyltä, mutta ilmeisesti kyse ei sitten ole kuitenkaan ihan tuosta. No, pitää kurkkia blogeista ja internetsistä yleensäkin millaiseksi sarja menee, senverta monta seurattavana tällä hetkellä ettei jaksa suoraan ottaa tuota katseluun.

    Strike Witches sen sijaan oli ihan ässää kamaa, tosin Gonzon puolesta kyllä vähän harmittaa. Hyvä studio mutta nyt eivät ole vissiin reiluun vuoteen tehneet mitään animea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: